Patent Prosecution Highway megállapodást írt alá a Portugál Nemzeti Iparjogvédelmi Intézet és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Közös, ún. „Patent Prosecution Highway” (PPH) projektre vonatkozó megállapodást írt alá Münchenben a portugál és magyar hivatal elnöke az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsa 135. ülésének margóján. A megállapodás Maria Leonor Trindade elnök asszony és Dr. Bendzsel Miklós elnök úr általi március 20-i aláírása újabb mérföldkő a két hivatal közötti eddig is kiváló együttműködés történetében.

A PPH lényege, hogy a bejelentőknek lehetősége nyílik a szabadalmak gyorsabb és hatékonyabb megszerzésére azáltal, hogy mindkét hivatal számára lehetővé teszi, hogy a másik hivatal által korábban elvégzett munkát hasznosítsa, és ezzel elkerülje annak megismétlését. A PPH megállapodások értelmében az a bejelentő, akinek a bejelentésében foglalt legalább egy igénypont vonatkozásában kedvező döntést hoz az egyik ország nemzeti hatósága, a vizsgálat gyorsított lefolytatását kérheti a másik ország hivatalához benyújtott - a korábbi bejelentésnek megfelelő - bejelentése tekintetében. Ezáltal a PPH praktikus eszközt ad ahhoz, hogy időt és energiát takarítsanak meg mind a bejelentők, mind a hivatalok. Segíti a globális munkamegosztás megvalósítását és a munka megismétlésének elkerülését.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a portugál hivatallal aláírt megállapodással a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala immár a hatódik kétoldalú PPH megállapodás részesévé vált. Az első PPH megállapodást a Japán Szabadalmi Hivatallal kötöttük meg, amelyet továbbiak követtek az Osztrák Szabadalmi Hivatallal, a Finn Szabadalmi és Lajstromozási Nemzeti Hivatallal, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalával, valamint a Koreai Szellemitulajdon-védelmi Hivatallal.

A portugál-magyar hivatalközi PPH megállapodás tökéletesen összhangban áll azzal a törekvéssel, hogy ügyfélbarát, új megoldásokat biztosítsunk ügyfeleink számára szabadalom-engedélyezési eljárásaink során. Mi több, PPH hivatalokként közös felelősség, hogy folyamatosan vizsgáljuk és értékeljük a bejelentői igényeket a PPH alapján végzett eljárások javítása érdekében.

2013/04/03